Koktajl cytrynowy
Zamiast cytryn możesz wykorzystać soczyste pomarańcze lub mandarynki. Jako że są słodsze, weź mniej cukru albo użyj miodu.
Składniki na 8-10 porcji: 2 szklanki śmietany 12 proc., 1 szklanka jogurtu greckiego, 3 cytryny (najlepiej ekologiczne), 3 łyżki brązowego cukru.
Cytryny wyszorować, sparzyć, osuszyć, z dwóch zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach.
Wycisnąć sok z 2 cytryn, dodać cukier, jogurt, śmietanę i skórkę, miksować co najmniej 5 minut. Deser rozlać do szklaneczek, wstawić do lodówki na kwadrans.
Pozostałą cytrynę pokroić w plasterki, naciąć, udekorować szklanki. 4 Jeśli użyjesz bardzo gęstego jogurtu, do deseru podaj łyżeczki zamiast słomek (możesz też rozrzedzić go tłustym mlekiem). Koktajl jest do szybkiego spożycia - przechowywany w lodówce zbyt długo, rozwarstwia się.