Koktajl z krewetek
Tradycyjny koktajl z krewetek - dla czterech osób.

Składniki
- 400 g krewetek
- 2 awokado
- 2- 4 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżeczka soli
Składniki
na dressing
- 1 ząbek czosnku
- 2 - 3 łyżki keczupu
- 1 - 2 łyżki sosu chili
- ½ cebuli
- 1,5 łyżki relishu z ogórków
- 150 ml majonezu
- 1 jajko
- ½ - 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
- 3 łyżeczki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Ugotuj jajko na twardo i pokrój je na drobne kawałki. Posiekaj czosnek i zetrzyj skórkę z cytryny. Posiekaj cebulę. Połącz wszystkie składniki na dressing i wymieszaj je na gładką masę. Przetnij awokado na pół, usuń pestkę i wydrąż miąższ. Potnij awokado w kostkę. Przełóż do kieliszków do martini. Dopraw sokiem z cytryny i szczyptą soli.
Obierz krewetki i ułóż je na kawałkach awokado w kieliszkach do martini. Dodaj dressing i podaj na stół.
Przepis autorstwa Sary La Fountain
Sarę możesz oglądać w serii "Antypody smaków" w poniedziałki o godz. 21:00 i 21:30 na kanale Nat Geo People.