Kołdunki z pieczarkami i szynką
Czas przygotowania 65 minut.

Składniki
na ciasto:
- 350 g mąki,
- jajko,
- łyżka oleju,
- 1/2 szklanki ciepłej wody
na farsz
- 200 g pieczarek,
- cebula,
- 100 g szynki wędzonej,
- jajko,
- łyżka masła,
- sól i pieprz
Przygotowanie kołdunów z pieczarkami i szynką
Cebulę drobno siekamy. Pieczarki myjemy, suszymy, kroimy na małe kawałki. Szynkę kroimy w drobną kostkę. Masło rozgrzewamy na patelni. Cebulę szklimy. Dodajemy do niej pieczarki. Smażymy na złoty kolor.
Dodajemy szynkę i jeszcze chwilę smażymy. Farsz schładzamy. Doprawiamy solą i pieprzem, łączymy z jajkiem.Z mąki, jajka, ciepłej wody i oleju zagniatamy elastyczne ciasto. Wałkujemy, wycinamy kółeczka. Nakładamy farsz i zlepiamy małe pierożki. Gotujemy w osolonym wrzątku. Wykładamy na talerze. Ozdabiamy natką pietruszki. Możemy podawać w gorącym rosole.Zobacz także: