Kółeczka z zieloną herbatą
Zamiast cukru waniliowego użyjmy aromatu do ciasta.
1. Listki zielonej herbaty przekładamy do młynka do kawy i mielimy na pył.
2. Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy żółtko, szczyptę soli, herbaciany proszek i mieszamy. Mąkę przesiewamy i stopniowo łączymy z masą maślaną, miksujemy, aż powstanie gładkie i w miarę gęste ciasto.
3. Z ciasta odrywamy niewielkie cząstki, formujemy kulkę, a następnie dociskamy, by powstały kółeczka o średnicy dwóch centymetrów i grubości 1/2 centymetra.
4. Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Na jednym talerzu roztrzepujemy żółtka, a na drugi przekładamy brązowy cukier. Każde ciasto zanurzamy w żółtku, a następnie obtaczamy w cukrze. Przekładamy na blachy i jedna po drugiej pieczemy ciasteczka 12–15 minut w 180ºC.
5. Upieczone kółeczka przekładamy na kratkę i studzimy. Podajemy do mocnej kawy, kakao lub zielonej jaśminowej herbaty.
Zobacz także: