Kółeczka z zieloną herbatą

Zamiast cukru waniliowego użyjmy aromatu do ciasta.

Te ciastka to idealny deser dla osób dbających o linię
Te ciastka to idealny deser dla osób dbających o linię123RF/PICSEL

Składniki

  • 200 g masła
  • 75 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 15 g zielonej herbaty
  • 225 g mąki pszennej
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli

1. Listki zielonej herbaty przekładamy do młynka do kawy i mielimy na pył.

2. Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy żółtko, szczyptę soli, herbaciany proszek i mieszamy. Mąkę przesiewamy i stopniowo łączymy z masą maślaną, miksujemy, aż powstanie gładkie i w miarę gęste ciasto.

3. Z ciasta odrywamy niewielkie cząstki, formujemy kulkę, a następnie dociskamy, by powstały kółeczka o średnicy dwóch centymetrów i grubości 1/2 centymetra.

4. Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Na jednym talerzu roztrzepujemy żółtka, a na drugi przekładamy brązowy cukier. Każde ciasto zanurzamy w żółtku, a następnie obtaczamy w cukrze. Przekładamy na blachy i jedna po drugiej pieczemy ciasteczka 12–15 minut w 180ºC.

5. Upieczone kółeczka przekładamy na kratkę i studzimy. Podajemy do mocnej kawy, kakao lub zielonej jaśminowej herbaty.

Zobacz także:

Ewa Wachowicz zdradza przepis na podpłomyk z czarnuszkąStyl.pl
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas