Kolorowa mięsna galaretka
Tradycyjne potrawy przygotowane nieco inaczej będą o wiele smaczniejsze i zdrowsze. Dostarczą też domownikom witamin i mikroelementów niezbędnych w walce z wirusami.
Sposób przygotowania:
1. Golonkę i nóżki włóż do dużego garnka. Zalej wodą. Dodaj marchew, pietruszkę, seler, czosnek i opaloną nad ogniem cebulę. Dopraw solą i pieprzem.
2. Gotuj na wolnym ogniu (ok. 3 godzin) aż mięso zmięknie i łatwo będzie je oddzielić od kości. Ostudź.
3. Wyjmij z wywaru mięso i warzywa. Przecedź. Wywar ponownie zagotuj.
4. Mięso oddziel od kości i drobno pokrój. Marchewki potnij w talarki. Pozostałe warzywa - w kostkę.
5. Na dno miseczek wsyp odsączony groszek. Włóż pozostałe składniki i zalej wywarem. Wstaw do lodówki.
Zobacz także: