Reklama

Kolorowa mięsna galaretka

Tradycyjne potrawy przygotowane nieco inaczej będą o wiele smaczniejsze i zdrowsze. Dostarczą też domownikom witamin i mikroelementów niezbędnych w walce z wirusami.

Składniki

  • golonka wieprzowa
  • 2 tylne nóżki wieprzowe
  • cebula
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • 10 ziaren pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • mała puszka groszku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Golonkę i nóżki włóż do dużego garnka. Zalej wodą. Dodaj marchew, pietruszkę, seler, czosnek i opaloną nad ogniem cebulę. Dopraw solą i pieprzem. 

2. Gotuj na wolnym ogniu (ok. 3 godzin) aż mięso zmięknie i łatwo będzie je oddzielić od kości. Ostudź. 

3. Wyjmij z wywaru mięso i warzywa. Przecedź. Wywar ponownie zagotuj. 

4. Mięso oddziel od kości i drobno pokrój. Marchewki potnij w talarki. Pozostałe warzywa - w kostkę. 

5. Na dno miseczek wsyp odsączony groszek. Włóż pozostałe składniki i zalej wywarem. Wstaw do lodówki.

Reklama

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy