Reklama

Kolorowa sałata z nasionami chia

Czekamy na wiosnę, ale też skarżymy się o tej porze roku na zmęczenie, ból głowy i inne dolegliwości. Zwalcz te objawy odpowiednią dietą.

Składniki

  • garść świeżego jarmużu
  • pół sałaty radicchio lub innej o fioletowych liściach
  • 1 żółta oraz 1 zielona papryka
  • pół szklanki mrożonego bobu
  • kilka pomidorków, najlepiej żółtych i czerwonych
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 mandarynki lub 1 mała pomarańcza
  • 1/3 szklanki podprażonych na suchej patelni migdałów w płatkach
  • 1/3 szklanki nasion chia lub siemienia lnianego
  • 1 łyżka oleju z pestek dyni
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z ćwiartki cytryny
  • biały pieprz
  • sól
  • szczypta chili w proszku

1. Umyj jarmuż i sałatę. Osusz i porwij na kawałki. Przełóż do salaterki.

2. Umyj papryki, usuń nasiona i pokrój na małe kawałki.

3. Rozmroź bób, umyj i pokrój pomidorki, obierz, a następnie posiekaj czosnek, obierz ze skóry i podziel na cząstki mandarynki.

4. Wymieszaj warzywa i oprósz je solą, pieprzem oraz chili.

5. Wlej olej, oliwę i ocet balsamiczny do szklanki, dodaj sok z cytryny, wymieszaj i polej sałatę. Posyp ją nasionami chia oraz migdałami.

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy