Kolorowa sałata z nasionami chia
Czekamy na wiosnę, ale też skarżymy się o tej porze roku na zmęczenie, ból głowy i inne dolegliwości. Zwalcz te objawy odpowiednią dietą.
Składniki
- garść świeżego jarmużu
- pół sałaty radicchio lub innej o fioletowych liściach
- 1 żółta oraz 1 zielona papryka
- pół szklanki mrożonego bobu
- kilka pomidorków, najlepiej żółtych i czerwonych
- 1 ząbek czosnku
- 2 mandarynki lub 1 mała pomarańcza
- 1/3 szklanki podprażonych na suchej patelni migdałów w płatkach
- 1/3 szklanki nasion chia lub siemienia lnianego
- 1 łyżka oleju z pestek dyni
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z ćwiartki cytryny
- biały pieprz
- sól
- szczypta chili w proszku
1. Umyj jarmuż i sałatę. Osusz i porwij na kawałki. Przełóż do salaterki.
2. Umyj papryki, usuń nasiona i pokrój na małe kawałki.
3. Rozmroź bób, umyj i pokrój pomidorki, obierz, a następnie posiekaj czosnek, obierz ze skóry i podziel na cząstki mandarynki.
4. Wymieszaj warzywa i oprósz je solą, pieprzem oraz chili.
5. Wlej olej, oliwę i ocet balsamiczny do szklanki, dodaj sok z cytryny, wymieszaj i polej sałatę. Posyp ją nasionami chia oraz migdałami.