Kolorowa sałatka ze szparagami
Sezon szparagów trwa krótko, dlatego korzystaj na całego. Są wspaniałe!

Składniki
- 1 pęczek szparagów
- 20 dag pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona cebula
- 1 szklanka mrożonego zielonego groszku
- 1 papryka żółta
- 1 papryka pomarańczowa
- 1/2 pęczka koperku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
na sos
- 1/2 cytryny
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 cm świeżego imbiru
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- sól, pieprz, rozmaryn
Sposób przygotowania:
1. Szparagi umyć, odłamać twarde końce, łodygi pokroić na 5-centymetrowe kawałki, główki pozostawić w całości. Wrzucić na lekko osolony wrzątek, gotować 2 minuty, odcedzić na sitku.
2. Pozostałe warzywa umyć. Pomidorki przepołowić, cebulę pokroić w półplasterki. Groszek wrzucić na osolony wrzątek, gotować 4 minuty. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Natkę i koperek posiekać. Wszystkie składniki wymieszać w salaterce, dodając szparagi.
3. Wycisnąć sok z cytryny. Wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i startym na drobnej tarce imbirem, olejem i przyprawami. Sosem polać sałatkę.
Zobacz także: