Reklama

Kolorowa sałatka ze szparagami

Sezon szparagów trwa krótko, dlatego korzystaj na całego. Są wspaniałe!

Składniki

  • 1 pęczek szparagów
  • 20 dag pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona cebula
  • 1 szklanka mrożonego zielonego groszku
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka pomarańczowa
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

Składniki na sos

  • 1/2 cytryny
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, rozmaryn

Sposób przygotowania:

1. Szparagi umyć, odłamać twarde końce, łodygi pokroić na 5-centymetrowe kawałki, główki pozostawić w całości. Wrzucić na lekko osolony wrzątek, gotować 2 minuty, odcedzić na sitku. 

2. Pozostałe warzywa umyć. Pomidorki przepołowić, cebulę pokroić w półplasterki. Groszek wrzucić na osolony wrzątek, gotować 4 minuty. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Natkę i koperek posiekać. Wszystkie składniki wymieszać w salaterce, dodając szparagi. 

3. Wycisnąć sok z cytryny. Wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i startym na drobnej tarce imbirem, olejem i przyprawami. Sosem polać sałatkę.

Reklama

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy