Kolorowa sałatka ze szparagami
Sezon szparagów trwa krótko, dlatego korzystaj na całego. Są wspaniałe!
Sposób przygotowania:
1. Szparagi umyć, odłamać twarde końce, łodygi pokroić na 5-centymetrowe kawałki, główki pozostawić w całości. Wrzucić na lekko osolony wrzątek, gotować 2 minuty, odcedzić na sitku.
2. Pozostałe warzywa umyć. Pomidorki przepołowić, cebulę pokroić w półplasterki. Groszek wrzucić na osolony wrzątek, gotować 4 minuty. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Natkę i koperek posiekać. Wszystkie składniki wymieszać w salaterce, dodając szparagi.
3. Wycisnąć sok z cytryny. Wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i startym na drobnej tarce imbirem, olejem i przyprawami. Sosem polać sałatkę.
Zobacz także: