Kolorowe kremowe tarteletki
1. Masło rozpuszczamy, studzimy. Ciasteczka migdałowe przekładamy do woreczka foliowego i rozgniatamy na pył, np. przy pomocy wałka. Do pokruszonych ciastek dodajemy masło, zagniatamy, by składniki się połączyły. Powstałą masą wykładamy spody mini-tortownic o średnicy 8 lub 10 centymetrów i wszystkie wstawiamy do lodówki na pół godziny.
2. Listki żelatyny namaczamy w zimnej wodzie, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Połowę malin przecieramy przez sitko na gładkie purée i miksujemy z miodem. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy 2 łyżki cukru pudru, miksujemy. Do maślanki dodajemy 3 łyżki cukru pudru, cukier waniliowy, żelatynę i miksujemy na gładką masę. Dodajemy 1/3 bitej śmietany, mieszamy. Pozostałą śmietanę łączymy z przecierem malinowym, delikatnie mieszamy.
3. Do mini-tortownic przekładamy białą masę, wyrównujemy. Następnie wykładamy bitą śmietanę z owocami. Foremki wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
4. Tarteletki ostrożnie wyjmujemy z mini-tortownic i przekładamy na duży talerz. Deser dekorujemy pozostałymi malinami i np. listkami mięty lub melisy. Podajemy schłodzone.
Zobacz także: