1. Umyj i odetnij końcówki szparagów. Pokrój je w ukośne plasterki.
2. Rozgrzej na patelni olej i przez około minutę smaż na nim pokrojony na kawałki boczek.
3. Dodaj szparagi i smaż kolejne 2-3 minuty.
4. Dorzuć do boczku i szparagów przekrojone na pół pomidorki, posiekany czosnek i kapary, dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Zgaś ogień i przykryj pokrywką, żeby nie stygło.
5. W dużym garnku zagotuj wodę. Posól ją, a gdy zacznie wrzeć, wrzuć makaron. Ugotuj go według wskazówek na opakowaniu, najlepiej na pół twardo (al dente).
6. Odcedź makaron, zachowując nieco wody (możesz ją dodać, jeśli wolisz bardziej wilgotne danie).
7. Wymieszaj makaron z boczkiem, szparagami, kaparami, czosnkiem i pomidorkami. Posyp posiekaną natką pietruszki.