300 g polędwicy wieprzowej
100 g boczku wędzonego
1 pomidor
1 papryka czerwona
1 cebula
Oliwa z oliwek
Chrzan tarty
Musztarda delikatesowa
Przyprawy:
Przyprawa curry
Tymianek
Sól morska
Pieprz czarny mielony
Pokrojona na niewielkie, równe kawałeczki polędwicę wieprzową układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy solą, pieprzem, curry oraz tymiankiem. Następnie polewamy oliwą z oliwek i mieszamy, aby mięso obtoczyło się w przyprawach. Odkładamy na 10-15 minut.
W tym czasie kroimy cebulę w ćwiartki i rozdzielamy na warstwy. Paprykę kroimy w średniej wielkości kwadraty, a pomidor w ćwiartki. Na patelni podgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek i podsmażamy paprykę. Do papryki dorzucamy cebulę i smażymy z obu stron 3-4 minuty.
Całość przyprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem. Po chwili smażenia przekładamy warzywa do miseczki.
Boczek kroimy w dość grube i długie kostki.
Na patyczki do szaszłyka nabijamy boczek, cebulę, paprykę, pomidor i mięso w dowolnej kolejności. Pamiętajmy jednak, że na końcach powinny się znajdować kawałki boczku lub mięsa, by szaszłyk się nie rozpadał.
Tak przygotowane szaszłyki obsmażamy na rozgrzanej patelni (bez dodatku tłuszczu) z każdej strony przez kilka minut. Następnie szaszłyki wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160-180 st. C na ok. 5-6 minut. Po tym czasie odwracamy szaszłyki na drugą stronę i pieczemy kolejne 3 minuty.
Podanie:
Szaszłyki wykładamy na talerze i podajemy z musztardą i chrzanem.