Kolorowy omlet warzywny
Mówimy stanowcze nie monotonnym śniadaniom! Już niedługo za oknem szaruga, więc niech na naszych stołach zagoszczą kolory i witaminy.
Sposób przygotowania:
1. Papryki oczyścić, pokroić w paski. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać (kilka listków zostawić).
2. Rozgrzać na patelni 2 łyżki masła, włożyć cebulę, zeszklić. Dodać paprykę, podlać 2 łyżkami wody, dusić 5 minut pod przykryciem, doprawić solą, pieprzem, ziołami.
3. W misce roztrzepać jajka z mlekiem, dodać połowę natki, doprawić solą i pieprzem.
4. Na osobnej patelni rozgrzać łyżkę masła, wylać połowę masy jajecznej, smażyć na małym ogniu około 5 min, podważając brzegi, by spłynęła pod spód i się dosmażyła. Na wierzchu ułożyć połowę papryki, przykryć, wyłączyć ogień. Tak samo usmażyć drugi omlet. Udekorować natką.
Zobacz także: