Konfitura malinowa z owocami leśnymi
Konfitura z malin jest prawdziwym rarytasem. Jeżyny wzmocnią jej piękny rubinowy kolor, poziomki dodadzą aromatu. Jeżyny zawierają dużo potasu, pierwiastka, który odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu układu nerwowego oraz pracy mięśni, przez co konfitura jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa.
Sposób przygotowania:
1. Do płaskiego, szerokiego rondla wlać sok porzeczkowy. Zagotować. Wsypać cukier. Gotować na małym ogniu, zamieszać kilka razy do rozpuszczenia się cukru i powstania lekkiego syropu. Szumować.
2. Przebrane maliny, jeżyny, agrest, jagody i poziomki włożyć do gorącego syropu i delikatnie smażyć na słabym ogniu 5 minut. Odstawić z kuchenki na pół godziny. W tym czasie kilka razy potrząsnąć rondlem, aby owoce nie wypływały. Ponownie smażyć 5 minut. Zdjąć z ognia, odstawić na 8 godzin. Kilka razy potrząsnąć rondlem. Owoce powinny dobrze nasiąknąć syropem.
3. Ponownie smażyć konfiturę 5 minut na słabym ogniu. Brzegi pokrywek i słoików przetrzeć spirytusem lub wódką. Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików i od razu zakręcać. Przechowywać w spiżarni lub w piwnicy.
Przepis pochodzi z książki "Konfitury. Sekrety, tradycja i smak"