Reklama

Konfitura malinowa z owocami leśnymi

Konfitura z malin jest prawdziwym rarytasem. Jeżyny wzmocnią jej piękny rubinowy kolor, poziomki dodadzą aromatu. Jeżyny zawierają dużo potasu, pierwiastka, który odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu układu nerwowego oraz pracy mięśni, przez co konfitura jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa.

Składniki

  • 400 g dojrzałych, jędrnych malin
  • 300 g jeżyn
  • 100 g jagód
  • 200 g poziomek
  • 200 g agrestu
  • 300 ml świeżo wyciśniętego soku z czerwonych porzeczek
  • 1 kg cukru

Sposób przygotowania:

1. Do płaskiego, szerokiego rondla wlać sok porzeczkowy. Zagotować. Wsypać cukier. Gotować na małym ogniu, zamieszać kilka razy do rozpuszczenia się cukru i powstania lekkiego syropu. Szumować. 

2. Przebrane maliny, jeżyny, agrest, jagody i poziomki włożyć do gorącego syropu i delikatnie smażyć na słabym ogniu 5 minut. Odstawić z kuchenki na pół godziny. W tym czasie kilka razy potrząsnąć rondlem, aby owoce nie wypływały. Ponownie smażyć 5 minut. Zdjąć z ognia, odstawić na 8 godzin. Kilka razy potrząsnąć rondlem. Owoce powinny dobrze nasiąknąć syropem. 

Reklama

3. Ponownie smażyć konfiturę 5 minut na słabym ogniu. Brzegi pokrywek i słoików przetrzeć spirytusem lub wódką. Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików i od razu zakręcać. Przechowywać w spiżarni lub w piwnicy.


Przepis pochodzi z książki "Konfitury. Sekrety, tradycja i smak"

materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy