Konfitura z cebuli
Wyśmienite kiszonki i marynaty. Smakiem tych warzyw będziesz się cieszyć w zimowe dni.
Składniki
- 5 dużych czerwonych cebul (ok. 500 g)
- 2 listki laurowe 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 2 łyżki brązowego cukru
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina
- 200 ml wody
- 5 łyżek oleju, np. rzepakowego lub słonecznikowego
- 3-4 łyżki octu balsamicznego
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki suszonej żurawiny lub rodzynek
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Cebule obierz z łupin i pokrój w cienkie półtalarki. W garnku mocno rozgrzej olej, wrzuć cebulę. Zmniejsz ogień, duś ok. 15 min, od czasu do czasu mieszając, aż cebula zmięknie. Posyp cukrem, mieszając duś 3-5 min. Dodaj listki laurowe, granulowany czosnek, suszoną żurawinę lub rodzynki, wino oraz wodę. Duś na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, ok. 60 min, aż cały płyn wyparuje a cebula będzie miękka, gęsta i brązowa. Na koniec wlej sok z cytryny oraz ocet balsamiczny i podgrzewaj jeszcze ok. 3 min. Usuń listki laurowe, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
2. Konfiturę przełóż do wyparzonych suchych słoiczków. Przechowuj w lodówce maksymalnie 2 tygodnie. Jeśli chcesz konfiturę przechowywać dłużej, należy ją zapasteryzować.