Konfitura z cebuli
Wyśmienite kiszonki i marynaty. Smakiem tych warzyw będziesz się cieszyć w zimowe dni.
Sposób przygotowania:
1. Cebule obierz z łupin i pokrój w cienkie półtalarki. W garnku mocno rozgrzej olej, wrzuć cebulę. Zmniejsz ogień, duś ok. 15 min, od czasu do czasu mieszając, aż cebula zmięknie. Posyp cukrem, mieszając duś 3-5 min. Dodaj listki laurowe, granulowany czosnek, suszoną żurawinę lub rodzynki, wino oraz wodę. Duś na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, ok. 60 min, aż cały płyn wyparuje a cebula będzie miękka, gęsta i brązowa. Na koniec wlej sok z cytryny oraz ocet balsamiczny i podgrzewaj jeszcze ok. 3 min. Usuń listki laurowe, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
2. Konfiturę przełóż do wyparzonych suchych słoiczków. Przechowuj w lodówce maksymalnie 2 tygodnie. Jeśli chcesz konfiturę przechowywać dłużej, należy ją zapasteryzować.