Reklama

Konfitura z cebuli

Wyśmienite kiszonki i marynaty. Smakiem tych warzyw będziesz się cieszyć w zimowe dni.

Składniki

  • 5 dużych czerwonych cebul (ok. 500 g)
  • 2 listki laurowe 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 200 ml wody
  • 5 łyżek oleju, np. rzepakowego lub słonecznikowego
  • 3-4 łyżki octu balsamicznego
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki suszonej żurawiny lub rodzynek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Cebule obierz z łupin i pokrój w cienkie półtalarki. W garnku mocno rozgrzej olej, wrzuć cebulę. Zmniejsz ogień, duś ok. 15 min, od czasu do czasu mieszając, aż cebula zmięknie. Posyp cukrem, mieszając duś 3-5 min. Dodaj listki laurowe, granulowany czosnek, suszoną żurawinę lub rodzynki, wino oraz wodę. Duś na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, ok. 60 min, aż cały płyn wyparuje a cebula będzie miękka, gęsta i brązowa. Na koniec wlej sok z cytryny oraz ocet balsamiczny i podgrzewaj jeszcze ok. 3 min. Usuń listki laurowe, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. 

Reklama

2. Konfiturę przełóż do wyparzonych suchych słoiczków. Przechowuj w lodówce maksymalnie 2 tygodnie. Jeśli chcesz konfiturę przechowywać dłużej, należy ją zapasteryzować.


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy