Konfitura z płatków róży
Zanurzone w gęstym syropie aromatyczne owoce lata długo i cierpliwie gotujemy na wolnym ogniu, aby w pełni nasyciły się słodyczą.
Sposób przygotowania:
1. Płatki przebierz. Odetnij gorzkie białe lub żółte końce. Połóż na sicie i przelej wrzątkiem. Od razu zanurz w wodzie z kostkami lodu. Osącz. Do płaskiego, szerokiego rondla wlej wodę. Dodaj cukier i połowę soku z cytryny. Wymieszaj. Gotuj na małym ogniu, odszumowując, aż powstanie syrop. Wsyp płatki róż. Potrząśnij rondlem, by je wymieszać z syropem. Odstaw na 8 godzin.
2. Konfiturę powoli zagotuj. Smaż ją na minimalnym ogniu, aż płatki staną się lekko przezroczyste, a syrop zacznie gęstnieć. Wlej resztę soku z cytryny i likier. Delikatnie wymieszaj. Smaż 5 minut. Gorącą konfiturę przełóż do wyparzonych słoików i zakręć przykrywką.
Zobacz także: