Konfitura z płatków róży

Zanurzone w gęstym syropie aromatyczne owoce lata długo i cierpliwie gotujemy na wolnym ogniu, aby w pełni nasyciły się słodyczą.

Płatki róż odrywaj z w pełni rozwiniętych kwiatów. Zrywaj je w słoneczny dzień, do godz. 11. Później ulatnia się zawarty w nich olejek eteryczny i płatki tracą aromat
Płatki róż odrywaj z w pełni rozwiniętych kwiatów. Zrywaj je w słoneczny dzień, do godz. 11. Później ulatnia się zawarty w nich olejek eteryczny i płatki tracą aromat123RF/PICSEL

Składniki

  • 500 g zdrowych, ładnych płatków róży pomarszczonej
  • 750 g cukru
  • sok z 2 cytryn
  • 250 ml wody
  • 1 łyżka likieru różanego

Sposób przygotowania:

1. Płatki przebierz. Odetnij gorzkie białe lub żółte końce. Połóż na sicie i przelej wrzątkiem. Od razu zanurz w wodzie z kostkami lodu. Osącz. Do płaskiego, szerokiego rondla wlej wodę. Dodaj cukier i połowę soku z cytryny. Wymieszaj. Gotuj na małym ogniu, odszumowując, aż powstanie syrop. Wsyp płatki róż. Potrząśnij rondlem, by je wymieszać z syropem. Odstaw na 8 godzin.

2. Konfiturę powoli zagotuj. Smaż ją na minimalnym ogniu, aż płatki staną się lekko przezroczyste, a syrop zacznie gęstnieć. Wlej resztę soku z cytryny i likier. Delikatnie wymieszaj. Smaż 5 minut. Gorącą konfiturę przełóż do wyparzonych słoików i zakręć przykrywką.

Zobacz także:

Konfitura z cytryn z tymiankiemStyl.pl
Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?