Kopytka: Smak dzieciństwa
Kopytka przypominają nam smak dzieciństwa. Robi się je dość szybko. Kopytka można podać z bułką tartą, z sosem mięsnym lub też mogą też być odsmażone na maśle i też świetnie smakują.
Kopytka - wykonanie
Ziemniaki ugotować, wystudzić, przetrzeć przez praskę. Wyłożyć na stolnicę, dodać mąkę, wbić jajka, posolić i wyrobić ciasto.
Ciasto podzielić ma trzy części. Z każdej formować wałeczki o grubości ok. 2 cm i kroić na kawałki o długości ok. 3 cm.
W dużym garnku zagotować wodę, posolić i wrzucać kopytka partiami. Zamieszać i przykryć. Gotować przez chwilę. Jak wypłyną na wierzch, wyłowić je łyżką cedzakową, odsączyć i położyć na duży talerz. Po chwili przełożyć na półmisek. Dzięki temu się nie skleją.
Bułkę tartą zarumienić na suchej patelni, dodać masło, i gdy całkowicie się stopi, polać kopytka wyłożone na półmisek.
Zobacz także: