Reklama

Kopytka: Smak dzieciństwa

Kopytka przypominają nam smak dzieciństwa. Robi się je dość szybko. Kopytka można podać z bułką tartą, z sosem mięsnym lub też mogą też być odsmażone na maśle i też świetnie smakują.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 300 g mąki pszennej
  • 1-2 jajka
  • 40 g masła
  • 20 g tartej mąki
  • sól

Kopytka - wykonanie

Ziemniaki ugotować, wystudzić, przetrzeć przez praskę. Wyłożyć na stolnicę, dodać mąkę, wbić jajka, posolić i wyrobić ciasto.

Ciasto podzielić ma trzy części. Z każdej formować wałeczki o grubości ok. 2 cm i kroić na kawałki o długości ok. 3 cm.

W dużym garnku zagotować wodę, posolić i wrzucać kopytka partiami. Zamieszać i przykryć. Gotować przez chwilę. Jak wypłyną na wierzch, wyłowić je łyżką cedzakową, odsączyć i położyć na duży talerz. Po chwili przełożyć na półmisek. Dzięki temu się nie skleją.

Reklama

Bułkę tartą zarumienić na suchej patelni, dodać masło, i gdy całkowicie się stopi, polać kopytka wyłożone na półmisek.

Zobacz także:

Kopytka w sosie pieczarkowym

Gulasz z kopytkami

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy