Kopytka w sosie pieczarkowym
To nie tylko polski przysmak. Z mąki, surowych i gotowanych ziemniaków, suchej bułki lub ryżu można wyczarować danie samodzielne albo wykwintny dodatek.
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Obierz. Ciepłe przeciśnij przez praskę. Dodaj przesianą mąkę, sól, cząber i zmiażdżony czosnek, wlej roztrzepane jajko. Szybko wyrób ciasto. Podziel je na kilka części, zrób z nich wałki o grubości palca. Potnij je na kawałki i spłaszcz widelcem. Gotuj 1,5 minuty.
2. Połącz na patelni masło z olejem, zeszklij posiekaną w kostkę cebulę, dodaj pokrojone pieczarki. Gdy się lekko zrumienią, zalej je bulionem i podduś ok. 10 minut. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem, połącz ze śmietaną. Kopytka polej sosem.
Zobacz także: