Reklama

Kopytka w sosie pieczarkowym

To nie tylko polski przysmak. Z mąki, surowych i gotowanych ziemniaków, suchej bułki lub ryżu można wyczarować danie samodzielne albo wykwintny dodatek.

Składniki

  • 1 kg sypkich ziemniaków
  • 20 dag mąki pszennej
  • jajko
  • 50 dag pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 litra bulionu
  • 3 łyżki śmietany
  • łyżka cząbru
  • 2 cebule
  • pół łyżeczki soli, szczypta majeranku
  • 2 łyżki masła
  • łyżka oleju

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Obierz. Ciepłe przeciśnij przez praskę. Dodaj przesianą mąkę, sól, cząber i zmiażdżony czosnek, wlej roztrzepane jajko. Szybko wyrób ciasto. Podziel je na kilka części, zrób z nich wałki o grubości palca. Potnij je na kawałki i spłaszcz widelcem. Gotuj 1,5 minuty. 

2. Połącz na patelni masło z olejem, zeszklij posiekaną w kostkę cebulę, dodaj pokrojone pieczarki. Gdy się lekko zrumienią, zalej je bulionem i podduś ok. 10 minut. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem, połącz ze śmietaną. Kopytka polej sosem.

Reklama

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy