Kopytka z jarmużem i serem
Niedoceniany przez wiele lat jarmuż robi prawdziwą furorę, ze względu na swoje właściwości zdrowotne. Jak przyrządzić z niego coś pysznego?

Składniki
- 500 g jarmużu
- sól
- cebula
- 100 g wędzonego boczku
- 1 łyżka masła
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 100 g twardego sera żółtego
- 300 g twarogu
- 1 jajko
- 120 g semoliny
Jarmuż blanszować 3-5 minut w osolonej wodzie, odcedzić odcisnąć, drobno posiekać. Cebulę i boczek pokroić w drobną kostkę i usmażyć na maśle, dodać jarmuż. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Zmieszać twaróg, starty żółty ser, jajko, semolinę, doprawić solą i pieprzem.
Dodać jarmuż z cebulką. Wymieszać i odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
W rondlu zagotować osoloną wodę, z masy formować knedle (ok 12 szt.) i umieścić w wodzie. Zredukować ogień i gotować ok. 12-15 minut.
Zobacz także: