Kopytka z prawdziwkami

Składniki
- tymianek
- olej i masło do smażenia
- rozmaryn
- 10 dag wędzony boczek
- 30 dag prawdziwki
- sól, pieprz
- 4 łyżki mąka pszenna
- 2 sztuki jajka
- 0,5 kg ziemniaki
3-4 osób
Prawdziwki oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Mączne ziemniaki ugotować i ostudzić. Najlepiej ugotować ziemniaki poprzedniego dnia. Zmielić i dobrze wyrobić z jajkami i mąką. Uformować wałeczek, kroić ukośnie i ugotować w osolonym wrzątku.
Na łyżce oleju przesmażyć boczek pokrojony w paski, dodać do niego zioła i lekko przesmażyć, zdjąć i na tej samej patelni, na rozgrzanym maśle przesmażyć na złoty kolor plastry prawdziwków.
Gotowe kopytka dodać wraz z boczkiem do grzybów, przemieszać i podawać. Dekorować gałązkami ziół.