Kotleciki kukurydziane z sałatką
Przygotowanie: ok. 30 minut.
Przygotowanie:
Płatki zalać mlekiem, zostawić na 2 minuty, by zmiękły. Kukurydzę odcedzić. Jajka sparzyć, oddzielić żółtka od białek, żółtka wymieszać z kukurydzą. Dodać białka ubite na sztywno, płatki i mąkę. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Zwilżonymi wodą rękami uformować 12 placuszków. Smażyć partiami na oleju po 4 min.
Wyjąć, ułożyć na blasze, wstawić do piekarnika nagrzanego do 140°C i piec ok. 5 min.
Czosnek i cebulę posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać pokrojone na kawałki pomidory i przesmażyć razem, doprawić solą, pieprzem i octem. 3Na półmisku ułożyć placuszki, obłożyć pomidorami, posypać siekanym szczypiorem.
Zobacz także: