Kotleciki kukurydziane z sałatką
Przygotowanie: ok. 30 minut.

Składniki
- 20 dag płatków kukurydzianych
- 1 mała puszka kukurydzy
- 250 ml mleka
- 3 jajka
- 10 dag mąki pszennej
- 4 pomidory
- 3 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki oleju
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- szczypior do dekoracji
Przygotowanie:
Płatki zalać mlekiem, zostawić na 2 minuty, by zmiękły. Kukurydzę odcedzić. Jajka sparzyć, oddzielić żółtka od białek, żółtka wymieszać z kukurydzą. Dodać białka ubite na sztywno, płatki i mąkę. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Zwilżonymi wodą rękami uformować 12 placuszków. Smażyć partiami na oleju po 4 min.
Wyjąć, ułożyć na blasze, wstawić do piekarnika nagrzanego do 140°C i piec ok. 5 min.
Czosnek i cebulę posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać pokrojone na kawałki pomidory i przesmażyć razem, doprawić solą, pieprzem i octem. 3Na półmisku ułożyć placuszki, obłożyć pomidorami, posypać siekanym szczypiorem.
Zobacz także: