Kotleciki z fetą i orzechami
1. Obraną cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przepuszczamy przez praskę. Gałązki tymianku płuczemy, osuszamy i siekamy. Orzeszki nerkowca podprażamy na patelni bez tłuszczu na jasnozłoty kolor, studzimy, a następnie drobno siekamy.
2. W rondlu podgrzewamy 2-3 łyżki oleju, przekładamy cebulę, czosnek i chwilę podsmażamy. Dodajemy kaszę jaglaną, mieszamy. Zalewamy bulionem i gotujemy 20-25 minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż kasza wchłonie płyn. Studzimy.
3. Ser feta kroimy w małą kostkę. Ugotowaną kaszę z cebulą przekładamy do miski, dodajemy ser, jajo, posiekany tymianek, 2 łyżki bułki tartej, orzechy, doprawiamy pieprzem, solą i wyrabiamy. Z powstałej masy formujemy 8 kotletów i obtaczamy je w pozostałej bułce tartej. Smażymy z obu stron na jasnozłoty kolor. Podajemy z duszonymi warzywami i pieczywem.
Zobacz także: