Kotleciki z łososia
Takie kotleciki możesz przygotować także ze świeżego dorsza. Zamiast dymki użyj pora, możesz dodać też nieco startej marchwi.
Przygotowanie:
Dymki, czosnek i koperek umyć, drobno posiekać. Cytrynę umyć, sparzyć. Skórkę otrzeć, sok wycisnąć, usuwając pestki.
Łososia umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem, oprószyć solą i pieprzem.
Kawałki łososia wymieszać z rozkłóconym jajkiem, grzankami, posiekanymi dymkami, koprem, czosnkiem i startą skórką z cytryny. Uformować niewielkie kotleciki. Każdy skropić oliwą, rozłożyć na tackach aluminiowych i grillować po ok. 4-5 minut z każdej strony.
W trakcie pieczenia skrapiać oliwą lub sokiem z cytryny. Przed podaniem posypać koperkiem.
Zobacz także: