Kotlet de volaille
Kotlet de volaille to prawdziwy klasyk, ale budzi sporo kontrowersji. Jedni twierdzą, że to danie francuskie inni, że przyszło do nas ze Wschodu, a jego oryginalna nazwa to "kotlet po kijowsku". Prawda jak zwykle leży gdzieś po środku. To danie stworzył francuski kucharz na rosyjskim dworze. W pierwotnej wersji kotlet nie był nadziewany serem ani szynką, a jedynie masłem ziołowym. Wypróbujcie ten przepis w jego najbardziej oryginalnej wersji.
Kotlet de volaille - wykonanie:
Piersi z kurczaka przeciąć wzdłuż na pół, delikatnie rozbić. Posypać solą i pieprzem do smaku.
Masło wymieszać z posiekanym czosnkiem i pietruszką.
Do środka kotleta z piersi kurczaka włóż masło ziołowe.
Zwiń kotlet.
Panieruj w mące, roztrzepanych jajkach i bułce.
Smaż 15-20 minut w rozgrzanym oleju. Osącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
Zobacz film - jak przygotować kotlet de volaille:
Zobacz także:
Do tego dania będzie pasować surówka z marchewki
Sprawdź, jak podkręcić smak ziemniaczanego puree