Kotlety bez mięsa
Odkrywamy nowe walory kotletów, które mimo wegetariańskiego charakteru nie tracą nic ze swojej sytości i ciekawego smaku.
Kotlety z jajek z cebulką
Przygotowanie: Jedno jajko odłóż, a pozostałe ugotuj na twardo. Ostudź w zimnej wodzie, obierz i drobno posiekaj. Cebulę obierz, posiekaj, podsmaż na maśle. Do posiekanych jajek dodaj podsmażoną cebulę, posiekaną zieleninę i kilka łyżek tartej bułki.
Do masy wbij surowe jajko i starannie wymieszaj. Dopraw do smaku szczyptą świeżo zmielonej gałki muszkatołowej oraz solą i pieprzem. Z masy jajecznej wilgotnymi dłońmi uformuj niewielkie kotleciki. Obtocz je w tartej bułce. Usmaż na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju.
Kotlety z kaszy jęczmiennej
Przygotowanie: Kaszę wsyp do garnka, zalej 3 szklankami zimnej wody i zagotuj. Gdy zawrze, gotuj jeszcze około 40 minut pod przykryciem. Soję opłucz i namocz w wodzie przez noc. Potem ugotuj i zmiel w maszynce. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę i wraz z kaszą przepuść przez maszynkę do mięsa. Następnie dokładnie wymieszaj z soją. Do masy wbij jajko, przypraw solą i pieprzem. Wyrób gładką masę i uformuj małe kotleciki. Panieruj w bułce tartej i smaż z obu stron na złoty kolor.
Przygotuj sałatkę: do miski wrzuć umyty i osuszony szpinak. Dodaj plasterki cebuli i kawałki papryki. W tym czasie zrób sos: do szklanki wlej 1,5 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczkę soku z cytryny i wyciśnięty ząbek czosnku. Całość wymieszaj i wylej na sałatkę.
Ziemniaczane kotlety
Przygotowanie: Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Ostudzone przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. Wbij jajko, dodaj śmietanę i cebulę startą na tarce. Masę ziemniaczaną wymieszaj z mąką i szczypiorkiem. Następnie uformuj kotlety i lekko spłaszcz je ręką. Obtocz w mące i usmaż na złoty kolor z obu stron.
Kotlety z soczewicy
Przygotowanie: Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę i czosnek, dodaj ser, chwilę podsmaż i wsyp soczewicę. Wlej 2 niepełne szklanki wody, dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką. Gotuj mieszając, aż soczewica wchłonie wodę. Lekko przestudź i dodaj jajko. Wymieszaj i uformuj kotleciki. Obtocz je w bułce tartej i usmaż. Podawaj z brokułami i sosem curry.