Reklama

Kotlety bez mięsa

Odkrywamy nowe walory kotletów, które mimo wegetariańskiego charakteru nie tracą nic ze swojej sytości i ciekawego smaku.

Kotlety z jajek z cebulką

Składniki: 8 jajek, 8 łyżek tartej bułki, łyżka masła, 3 łyżki posiekanej zieleniny (natki pietruszki, szczypiorku), cebula, olej do smażenia, gałka muszkatołowa, sól, pieprz.

Przygotowanie: Jedno jajko odłóż, a pozostałe ugotuj na twardo. Ostudź w zimnej wodzie, obierz i drobno posiekaj. Cebulę obierz, posiekaj, podsmaż na maśle. Do posiekanych jajek dodaj podsmażoną cebulę, posiekaną zieleninę i kilka łyżek tartej bułki.

Do masy wbij surowe jajko i starannie wymieszaj. Dopraw do smaku szczyptą świeżo zmielonej gałki muszkatołowej oraz solą i pieprzem. Z masy jajecznej wilgotnymi dłońmi uformuj niewielkie kotleciki. Obtocz je w tartej bułce. Usmaż na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju.

Kotlety z kaszy jęczmiennej

Składniki: szklanka kaszy jęczmiennej, jajko, 20 dag soi, cebula, majeranek, sól, pieprz, bułka tarta, olej do smażenia. Na sałatkę: 0,5 opakowania świeżego szpinaku, pokrojona w kostkę czerwona papryka, cebula czerwona, oliwa z oliwek, sok z cytryny, ząbek czosnku, oregano.

Przygotowanie: Kaszę wsyp do garnka, zalej 3 szklankami zimnej wody i zagotuj. Gdy zawrze, gotuj jeszcze około 40 minut pod przykryciem. Soję opłucz i namocz w wodzie przez noc. Potem ugotuj i zmiel w maszynce. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę i wraz z kaszą przepuść przez maszynkę do mięsa. Następnie dokładnie wymieszaj z soją. Do masy wbij jajko, przypraw solą i pieprzem. Wyrób gładką masę i uformuj małe kotleciki. Panieruj w bułce tartej i smaż z obu stron na złoty kolor.

Reklama

Przygotuj sałatkę: do miski wrzuć umyty i osuszony szpinak. Dodaj plasterki cebuli i kawałki papryki. W tym czasie zrób sos: do szklanki wlej 1,5 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczkę soku z cytryny i wyciśnięty ząbek czosnku. Całość wymieszaj i wylej na sałatkę.

Ziemniaczane kotlety

Składniki: 10 ziemniaków, jajko, cebula, łyżka kwaśnej śmietany, sól (ok. 1/2 łyżeczki), mąka, szczypiorek lub natka pietruszki.

Przygotowanie: Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Ostudzone przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. Wbij jajko, dodaj śmietanę i cebulę startą na tarce. Masę ziemniaczaną wymieszaj z mąką i szczypiorkiem. Następnie uformuj kotlety i lekko spłaszcz je ręką. Obtocz w mące i usmaż na złoty kolor z obu stron.

Kotlety z soczewicy

Składniki: 25 dag czerwonej soczewicy, 10 dag białego sera, ząbek czosnku, sól, cebula, ostra papryka, 2 łyżki bułki tartej, pieprz, jajko, masło.

Przygotowanie: Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę i czosnek, dodaj ser, chwilę podsmaż i wsyp soczewicę. Wlej 2 niepełne szklanki wody, dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką. Gotuj mieszając, aż soczewica wchłonie wodę. Lekko przestudź i dodaj jajko. Wymieszaj i uformuj kotleciki. Obtocz je w bułce tartej i usmaż. Podawaj z brokułami i sosem curry.

Na żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy