Kotlety indycze w fistaszkach

Prosty przepis na kotlety z piersi indyka w smakowitej, fistaszkowej panierce.

Kotlety indycze w fistaszkach
Kotlety indycze w fistaszkachPolsat

Składniki

  • filet z piersi indyka
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra
  • orzeszki ziemne
  • bułka tarta
  • tarty parmezan
  • garść posiekanej kolendry
  • 2 jajka
  • olej arachidowo-rzepakowy do smażenia

do podania

  • ryż z groszkiem zielonym
  • mizeria z koperkiem
  • cząstki cytryny

Przepis pochodzi z 333. odcinka programu "Ewa gotuje".

Ewa gotuje: Kotlety indycze w fistaszkachPolsat

Sposób przygotowania:

Mięso pokroić w plastry, lecz nie rozbijać. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem oraz ostrą papryką.

Na dużym talerzu wymieszać drobno posiekane orzeszki, bułkę tartą, parmezan i kolendrę. Jajka wybić do miski i roztrzepać.

Każdy kawałek mięsa zanurzyć w jajach, następnie obtoczyć w panierce. Nadmiar strzepać.

Usmażyć na patelni, na mocno rozgrzanym oleju. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Podawać z cząstkami cytryny, ryżem z groszkiem i mizerią z koperkiem.

Polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas