Kotlety indycze w fistaszkach
Prosty przepis na kotlety z piersi indyka w smakowitej, fistaszkowej panierce.
Składniki
- filet z piersi indyka
- sól
- pieprz
- papryka ostra
- orzeszki ziemne
- bułka tarta
- tarty parmezan
- garść posiekanej kolendry
- 2 jajka
- olej arachidowo-rzepakowy do smażenia
do podania
- ryż z groszkiem zielonym
- mizeria z koperkiem
- cząstki cytryny
Przepis pochodzi z 333. odcinka programu "Ewa gotuje".
Sposób przygotowania:
Mięso pokroić w plastry, lecz nie rozbijać. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem oraz ostrą papryką.
Na dużym talerzu wymieszać drobno posiekane orzeszki, bułkę tartą, parmezan i kolendrę. Jajka wybić do miski i roztrzepać.
Każdy kawałek mięsa zanurzyć w jajach, następnie obtoczyć w panierce. Nadmiar strzepać.
Usmażyć na patelni, na mocno rozgrzanym oleju. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Podawać z cząstkami cytryny, ryżem z groszkiem i mizerią z koperkiem.