Kotlety mielone zapiekane w sosie pomidorowym
Smaczna odmiana od tradycyjnych mielonych. Polecamy przepis na zapiekane kotleciki z serem w sosie pomidorowym.

Składniki
- 500 g mięsa mielonego (może być z łopatki)
- 50 g czerstwej bułki
- 150 ml mleka
- 1 jajko
- kostka rosołowa
- przecier pomidorowy
- bułka tarta
- olej do smażenia
- 250 g ryżu
- 50 g sera żóltego
- 1,5 l sosu pomidorowego
Sposób przygotowania:
Mięso wymieszaj z jajkiem, dodaj sól i pieprz, następnie uformuj kotleciki. Obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obydwu stron. Ugotuj ryż. W garnku zagotuj około 2 szklanki wody, wrzuć kostkę rosołową, a po kilku minutach dodaj dwie łyżki koncentratu pomidorowego. W szklance wody rozrób mąkę i dodaj tę masę do gotującego się sosu. Kotleciki ułóż w naczyniu żaroodpornym, dookoła obsyp ugotowanym ryżem, a całość polej sosem pomidorowym. Na sam koniec posyp startym serem żółtym. Wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz około 20 minut.
Zobacz także: