Kotlety nadziewane żółtym serem
Składniki
Składniki na 4 porcje:
- 2 łyżki oleju
- sól
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- słodka mielona papryka
- pieprz
- gałązka natki
- 1 jajko
- 50 dag mieszanego mięsa mielonego
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 cebule
- pęczek tymianku
- 7,5 dag sera żółtego
Cebulę obrać, posiekać, wymieszać z mielonym mięsem. Dodać jajko, tartą bułkę i 1 łyżkę koncentratu pomidorowego. Masę dobrze wyrobić, przyprawiając ją solą, pieprzem oraz sproszkowaną słodką papryką.
Ziemniaki obrać, ewentualnie je przekroić, gotować 20 minut w posolonym wrzątku. Żółty ser pokroić w drobną kostkę. Tymianek opłukać, osuszyć, posiekać i wymieszać z serowymi kostkami. Z mięsnej masy uformować 8 niewielkich placuszków. Na każdym położyć porcję sera z tymiankiem. Zlepić, formując kulki. Lekko spłaszczyć je dłonią.
Na patelnię wlać łyżkę oleju. Na rozgrzany tłuszcz kłaść kotlety i smażyć je 15 minut, często obracając, aby zrumieniły się równomiernie. Papryki rozciąć, usunąć środki z pestkami, strąki pokroić na kawałki. Cebulę cukrową obrać, grubo posiekać. W garnku rozgrzać pozostały olej, podsmażyć na nim pokrojone warzywa. Dodać resztę koncentratu pomidorowego. Podlać bulionem warzywnym i dusić około 8 minut na małym płomieniu. Jarzynkę przyprawić solą i pieprzem, a na koniec wymieszać z posiekaną natką pietruszki. Kotlety serwować z ziemniakami oraz paprykową jarzynką.