Kotlety pod ziołową pierzynką
1. Parmezan wymieszać z bułką tartą, bazylią i oregano, dodać po 1/2 łyżeczki soli i pieprzu. Rozpuścić masło, wymieszać z panierką.
2. Filety umyć, rozbić tłuczkiem, obsmażyć na oleju z obu stron na złoty kolor, zdjąć z patelni.
3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, usmażyć na tłuszczu po kotletach, wlać bulion i śmietanę, zagotować, doprawić. Zagęścić mąką.
4. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem, ułożyć kotlety. Na każdym rozsmarować równomiernie masę z bułki tartej i ziół. Piec 20 min w temp. 180°C.
5. Brokuły umyć, podzielić na różyczki. Gotować w osolonej wodzie 5 minut, odcedzić. Podawać z kotletami, posypane listkami oregano.
Zobacz również: