Kotlety rybne z sałatką z ogórka małosolnego
Kotlety rybne w wyjątkowo pysznej odsłonie z sałatką, która podkręci smak całego dania.

Składniki
- 400 g filetu z dorsza
- bułka pszenna
- 200 ml mleka
- 3 jaja
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- pół pęczka koperku
- pół pęczka szczypiorku
- 200 g bułki tartej
- 100 ml oleju do smażenia
- 3 ogórki małosolne
- mała czerwona cebula
- łyżka musztardy ziarnistej
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ogórka siekamy w plastry, a czerwoną cebulę w drobną kostkę. Do sałatki dodajemy musztardę oraz szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę oraz czosnek kroimy w kostkę. Smażymy na złoty kolor, następnie odkładamy do ostygnięcia. Bułkę zalewamy mlekiem, odstawiamy na 15 minut, aby nasiąknęła. Rybę rozdrabniamy widelcem. Mieszamy z wcześniej zarumienioną cebulą z czosnkiem, odciśniętą bułką, jajkiem, solą, pieprzem i koperkiem. Z masy formujemy kotlety, następnie obtaczamy je w jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju po około 3 minuty z każdej strony. Gotowe kotlety rybne podajemy z sałatką z ogórka małosolnego. Smacznego!