Kotlety ryżowe z sosem pomidorowo-warzywnym
Świetna propozycja nie tylko dla wegetarian. Te kotlety możesz podawać z różnymi dodatkami. Zobacz, jak je zrobić.

Składniki
- 1 i 1/2 szklanki ryżu
- 1 puszka białej fasoli
- 1/2 brokuła
- 1 cebula
- 1 puszka pomidorów w zalewie
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz, cukier
Przygotowanie:
1. Brokuły podzielić na małe różyczki i blanszować we wrzącej wodzie przez trzy minuty. Przelać zimną wodą, przełożyć na sitko. Ryż opłukać, zalać 2 i 1/2 szklanki wrzątku, gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż wchłonie całą wodę. Fasolę dokładnie osączyć.
2. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na łyżce oleju. Dodać pomidory i bulion, zagotować. Przykryć, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, zmniejszyć płomień, dusić na małym ogniu 15 minut. Pod koniec dodać brokuły i fasolę.
3. Ryż przełożyć do dużej miski. Dodać jogurt, bułkę tartą, jajko, natkę pietruszki. Dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Uformować 12 pulpetów, spłaszczyć je jak na hamburgery. Zrumienić na oleju z każdej strony. Podawać polane sosem z warzywami.
Zobacz także: