Kotlety warzywne
Gdy robi się gorąco, nikt nie ma ochoty na spędzanie długich godzin w kuchni. Przyrządź więc to, co nie zajmuje dużo czasu.
Składniki
- 2 szklanki ugotowanych mieszanych warzyw (mogą być z rosołu)
- duże jajko
- mała puszka kukurydzy
- pęczek natki
- 2 ząbki czosnku
- bułka tarta
- cebula
- mąka
- sól i pieprz
- olej
Sposób przygotowania:
1. Ugotowane na miękko warzywa odcedź i przestudź. Rozgnieć widelcem lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
2. Cebulę oraz czosnek posiekaj i zeszklij na oleju. Wymieszaj z warzywami.
3. Do masy dodaj surowe jajko, sól, pieprz, bułkę tartą, mąkę, kukurydzę oraz drobno posiekaną natkę. Możesz użyć innych ziół, np. bazylii, lubczyku, tymianku. Dokładnie wymieszaj.
4. Uformuj nieduże kotlety, obtocz w bułce tartej i usmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawaj z sosem jogurtowym lub pomidorowym.
Zobacz także: