Kotlety z bakłażana w panierce
Bakłażan jest niskokaloryczny i wspomaga odchudzanie. Dzięki temu przepisowi przyrządzisz z niego pyszne kotleciki.

Składniki
- 1 duży bakłażan
- 1 papryka
- 1 puszka pomidorów
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 20 dag makaronu
- 2 jajka
- po 8 łyżek mąki i bułki tartej
- 2 gałązki natki pietruszki
- 3 łyżki startego parmezanu
- 4 łyżki oleju
- sól, pieprz, bazylia
40 min
10 sztuk
Przygotowanie:
1. Bakłażan umyć, pokroić w plastry grubości jednego centymetra, posypać solą, zostawić na 30 min. Opłukać, osuszyć. Panierować w mące, w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażyć na oleju po pięć minut z każdej strony.
2. Na oleju zeszklić posiekane cebulę i czosnek, dodać pokrojoną paprykę. Poddusić, połączyć z pomidorami, doprawić solą, pieprzem, bazylią. Ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu. Podawać razem z kotletami, posypanymi natką i parmezanem.
Zobacz także: