Reklama

Reklama

Kotlety z białej fasoli

Sycący obiad bez mięsa? To prostsze, niż myślisz- wypróbuj przepis na wegetariańskie kotlety z białej cebuli.

Składniki

  • półtorej szklanki białej fasoli (przed ugotowaniem)
  • jajko
  • duża cebula
  • łyżeczka majeranku
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Fasolę płuczemy i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na noc do napęcznienia (można użyć fasoli z puszki). 

2. Odlewamy wodę z fasoli, ponownie zalewamy wodą do poziomu ziaren i lekko solimy. Gotujemy do miękkości. Odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia. 

3. Fasolę miksujemy blenderem lub przecieramy przez gęste sito. Cebulę obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Gdy wystygnie, dodajemy do fasoli razem z jajkiem i majerankiem. Doprawiamy solą i pieprzem. 

4. Z masy formujemy nieduże płaskie kotlety. Panierujemy w bułce tartej i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem na złoty kolor. Wykładamy na ręczniki papierowe.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje