Kotlety z białej fasoli
Sycący obiad bez mięsa? To prostsze, niż myślisz- wypróbuj przepis na wegetariańskie kotlety z białej cebuli.
Sposób przygotowania:
1. Fasolę płuczemy i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na noc do napęcznienia (można użyć fasoli z puszki).
2. Odlewamy wodę z fasoli, ponownie zalewamy wodą do poziomu ziaren i lekko solimy. Gotujemy do miękkości. Odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia.
3. Fasolę miksujemy blenderem lub przecieramy przez gęste sito. Cebulę obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Gdy wystygnie, dodajemy do fasoli razem z jajkiem i majerankiem. Doprawiamy solą i pieprzem.
4. Z masy formujemy nieduże płaskie kotlety. Panierujemy w bułce tartej i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem na złoty kolor. Wykładamy na ręczniki papierowe.
Zobacz także: