Kotlety z fasoli
Mięciutkie, aromatyczne i wilgotne w środku kotleciki.
Składniki
- olej do smażenia
- suszona papryczka chilli
- 6-8 łyżek bułki tartej
- 2 jajka
- 2-3 gałązki świeżego majeranku
- 2-3 łyżki siekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka oliwa
- 100 ml soku pomidorowego
- 1 cebula
- 50 dag białej fasoli
3-4 osób
Fasolę zalać wodą, namoczyć (najlepiej przez całą noc), przepłukać i ugotować. Pod koniec posolić.Odcedzić, przestudzić i zemleć. Cebulę posiekać i dodać wraz z jajkami, natką i połową bułki tartej do fasoli. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Ulepić kotlety z masy fasolowej (jeśli nie mamy wprawy, lepiej zrobić dość małe). Obtaczać je w pozostałej bułce tartej i smażyć na wolnym ogniu. Dobrze jest wlać sporo oleju na patelnię i pilnować, gdyż lubią się przypalać.
Przyrządzić sos:sok pomidorowy wymieszać ze świeżym majerankiem i łyżeczką oliwy, doprawić solą i pieprzem. Udekorować suszoną papryczką chili. Kotlety podawać z ryżem gotowanym z warzywami i sosem pomidorowym.
Zobacz także: