Reklama

Kotlety z jabłkami w karmelu

Do mięs świetnie pasują także słodkie dodatki – owoce lub karmel.

Składniki

  • 2 kotlety wieprzowe (najlepiej z kostką)
  • 4 gałązki tymianku
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • 2 duże kwaśne jabłka
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka cukru
  • 200 ml cydru
  • 150 ml śmietanki do gotowania

Sposób przygotowania:

1. Kotlety opłucz i osusz. Tymianek opłucz, osusz, oderwij listki. Utłucz je w moździerzu z 1/2 łyżeczki soli i ziarnami pieprzu, cienkim strumieniem dolewając oliwę - by powstała rzadka pasta. Natrzyj nią kotlety i włóż je do lodówki - na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 

2. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w większą kostkę. Na patelni rozgrzej masło, włóż jabłka, posyp cukrem i poczekaj, aż się zarumienią. Delikatnie je przemieszaj, żeby skarmelizowały się ze wszystkich stron. Przełóż je na talerz. Na patelnię włóż kotlety i smaż je na średnim ogniu, po 5 minut z każdej strony. Odłóż na bok. 

3. Na patelnię wlej cydr. Wymieszaj, zdrapując przysmażone resztki z jej dna. Gotuj 3-4 minuty, aż płyn zredukuje się do kilku łyżek. Dolej śmietanę, wymieszaj i gotuj przez chwilę. Do sosu włóż kotlety, rozłóż na nich jabłka i podgrzej. 

Zobacz także:

Reklama
Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy