Kotlety z kaszy kuskus

Szukasz pomysłu na zdrowy obiad? Polecamy przepis na bezmięsne kotleciki z kaszy kuskus.

Zdrowo, szybko, smacznie- kotlety z kaszy kuskus
Zdrowo, szybko, smacznie- kotlety z kaszy kuskus123RF/PICSEL

Składniki

  • szklanka kaszy kuskus
  • 300 g jarmużu
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 3 jajka
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki bulionu
  • cebula
  • pieprz
  • sól
  • olej

Sposób przygotowania:

1. Kaszę kuskus zalej wrzącym bulionem i zostaw na 20 minut pod przykryciem do napęcznienia.

2. Z jarmużu odetnij łodygi i twarde nerwy. Posiekaj go i przelej wrzątkiem na sitku. Cebulę obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę.

3. Dokładnie wymieszaj na gładką masę kaszę, jarmuż, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, posiekaną cebulę, jajka i mąkę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Uformuj kotlety i smaż na złoto z obu stron na mocno rozgrzanym oleju.

Zobacz także:

Barszcz wegetariańskiStyl.pl
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas