Reklama

Kotlety z mozzarellą i pesto

Kotlety można podać z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.

Składniki

  • 4 kotlety z szynki wieprzowej
  • 4 łyżki zielonego pesto
  • duży pomidor
  • 100 g sera mozzarella
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • olej
  • łyżeczka masła klarowanego

1. Kotlety płuczemy krótko pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem i delikatnie rozbijamy. Oprószamy pieprzem i solą. 

2. Umyty i osuszony pomidor kroimy ostrym nożem na równe plastry. Obrany czosnek przepuszczamy przez praskę. Ser mozzarella dzielimy na niezbyt grube plasterki. 

3. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem klarowanym i czosnkiem. Przekładamy kotlety i smażymy z obu stron na jasnozłoty kolor. 

4. Kotlety skrapiamy sokiem z cytryny, na każdym układamy plastry mozzarelli oraz pomidorów i smarujemy zielonym pesto. Całość oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Patelnię przykrywamy i dusimy kotlety na wolnym ogniu 5–7 minut aż ser się roztopi, a plastry pomidorów lekko zmiękną. 

Reklama

5. Do kotletów pasuje zielona sałata z rukolą i sosem winegret oraz podprażonymi pestkami słonecznika. 

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy