Kotlety z mozzarellą i pesto
Kotlety można podać z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.
1. Kotlety płuczemy krótko pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem i delikatnie rozbijamy. Oprószamy pieprzem i solą.
2. Umyty i osuszony pomidor kroimy ostrym nożem na równe plastry. Obrany czosnek przepuszczamy przez praskę. Ser mozzarella dzielimy na niezbyt grube plasterki.
3. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem klarowanym i czosnkiem. Przekładamy kotlety i smażymy z obu stron na jasnozłoty kolor.
4. Kotlety skrapiamy sokiem z cytryny, na każdym układamy plastry mozzarelli oraz pomidorów i smarujemy zielonym pesto. Całość oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Patelnię przykrywamy i dusimy kotlety na wolnym ogniu 5–7 minut aż ser się roztopi, a plastry pomidorów lekko zmiękną.
5. Do kotletów pasuje zielona sałata z rukolą i sosem winegret oraz podprażonymi pestkami słonecznika.
Zobacz także: