Krem brokułowy
Nic tak nie rozgrzewa jesienią, jak porcja solidnej zupy. Polecamy prosty przepis na smaczny i sycący krem z brokułów.
Sposób przygotowania:
W garnku umieść 2 łyżki oleju lub masła klarowanego. Podsmaż w nim pokrojone marchewkę i cebulę, dodaj posiekany czosnek i smaż 2-3 minuty. Brokuł umyj i podziel na różyczki, dodaj do cebuli i czosnku, zalej bulionem (może być z kostki rosołowej), dodaj po pół łyżeczki soli i pieprzu. Gotuj przez 20 minut na średnim ogniu, aż brokuł zmięknie. Następnie przełóż do blendera, dołóż odrobinę imbiru i czerwonej papryki oraz łyżkę stołową sera koziego (może być też śmietana). Zblenduj na gładką masę, przelej do talerzy. Podawaj z np. wędzonym łososiem lub chipsami z boczku oraz liśćmi świeżej bazylii.
Zobacz także: