Krem czekoladowo-orzechowy

Ograniczasz cukier, ale wciąż nie wyobrażasz sobie dnia bez słodkości? Oto przepis na pyszny, domowy krem czekoladowy bez cukru!

Do masy zamiast tradycyjnego mleka możesz dodać dowolne roślinne, a miód zastąpić syropem klonowym lub daktylowym.
Do masy zamiast tradycyjnego mleka możesz dodać dowolne roślinne, a miód zastąpić syropem klonowym lub daktylowym.123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki obranych orzechów laskowych
  • 1/2 szklanki mleka 3,2 proc.
  • 10 dag mlecznej czekolady
  • po 2 łyżki płynnego miodu i gorzkiego kakao
  • 1/2 laski wanilii

Sposób przygotowania:

1. Orzechy podprażyć na suchej patelni, zawinąć w bawełnianą ściereczkę i potrząsać tak długo, aż zacznie z orzechów odchodzić brązowa skórka. Jeśli się tego nie zrobi, w kremie będzie wyczuwalna nutka goryczy.

2. Mleko podgrzać z laską wanilii i wyłuskanymi z niej ziarenkami, wyjąć laskę, płyn wymieszać z kakao i kawałkami czekolady. Mieszać do połączenia składników.

3. Orzechy wsypać do blendera o dużej mocy (1000 W), miksować ok. 5-8 minut z krótkimi przerwami. Dodać pozostałe składniki, całość zmiksować. Masa powinna być kremowa i aksamitnie gładka.

4. Gotowy krem przełożyć do słoiczków. Można przechowywać go w lodówce do 2 tygodni.

Zobacz także:

Gruszki pieczone w winie chianti i soave z gorzkim kremem z orzechów włoskichStyl.pl
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas