Krem czekoladowo-orzechowy
Ograniczasz cukier, ale wciąż nie wyobrażasz sobie dnia bez słodkości? Oto przepis na pyszny, domowy krem czekoladowy bez cukru!
Sposób przygotowania:
1. Orzechy podprażyć na suchej patelni, zawinąć w bawełnianą ściereczkę i potrząsać tak długo, aż zacznie z orzechów odchodzić brązowa skórka. Jeśli się tego nie zrobi, w kremie będzie wyczuwalna nutka goryczy.
2. Mleko podgrzać z laską wanilii i wyłuskanymi z niej ziarenkami, wyjąć laskę, płyn wymieszać z kakao i kawałkami czekolady. Mieszać do połączenia składników.
3. Orzechy wsypać do blendera o dużej mocy (1000 W), miksować ok. 5-8 minut z krótkimi przerwami. Dodać pozostałe składniki, całość zmiksować. Masa powinna być kremowa i aksamitnie gładka.
4. Gotowy krem przełożyć do słoiczków. Można przechowywać go w lodówce do 2 tygodni.
Zobacz także: