Krem czekoladowo-orzechowy
Idealnie sprawdzi się jako smarowidło do śniadaniowych kanapek, a także dodatek do ciast i deserów. Jest szybki w przygotowaniu i rozpływa się w ustach!
Składniki
- 1 i 1/2 szklanki obranych orzechów laskowych
- 1/2 szklanki mleka 3,2 proc.
- 100 g mlecznej czekolady
- po 2 łyżki płynnego miodu i gorzkiego kakao
- 1/2 laski wanilii
Sposób przygotowania:
1. Orzechy podpraż na suchej patelni, zawiń w bawełnianą ściereczkę i potrząsaj tak długo, aż zacznie z orzechów odchodzić brązowa skórka. Jeśli tego nie zrobisz, w kremie będzie wyczuwalna nutka goryczy.
2. Mleko podgrzej z laską wanilii i wyłuskanymi z niej ziarenkami, wyjmij laskę, płyn wymieszaj z kakao i kawałkami czekolady (mieszaj aż czekolada się rozpuści i wszystkie składniki się połączą).
3. Orzechy wsyp do blendera o dużej mocy, miksuj ok. 5-8 minut z krótkimi przerwami. Dodaj pozostałe składniki, całość dokładnie zmiksuj. Masa powinna być kremowa i aksamitnie gładka.
4. Gotowy krem przełóż do słoiczków. Można go przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Zobacz także: