Krem czekoladowo-orzechowy

Idealnie sprawdzi się jako smarowidło do śniadaniowych kanapek, a także dodatek do ciast i deserów. Jest szybki w przygotowaniu i rozpływa się w ustach!

 Do masy, zamiast miodu możesz dodać syrop klonowy
Do masy, zamiast miodu możesz dodać syrop klonowy123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki obranych orzechów laskowych
  • 1/2 szklanki mleka 3,2 proc.
  • 100 g mlecznej czekolady
  • po 2 łyżki płynnego miodu i gorzkiego kakao
  • 1/2 laski wanilii

Sposób przygotowania:

1. Orzechy podpraż na suchej patelni, zawiń w bawełnianą ściereczkę i potrząsaj tak długo, aż zacznie z orzechów odchodzić brązowa skórka. Jeśli tego nie zrobisz, w kremie będzie wyczuwalna nutka goryczy.

2. Mleko podgrzej z laską wanilii i wyłuskanymi z niej ziarenkami, wyjmij laskę, płyn wymieszaj z kakao i kawałkami czekolady (mieszaj aż czekolada się rozpuści i wszystkie składniki się połączą).

3. Orzechy wsyp do blendera o dużej mocy, miksuj ok. 5-8 minut z krótkimi przerwami. Dodaj pozostałe składniki, całość dokładnie zmiksuj. Masa powinna być kremowa i aksamitnie gładka.

4. Gotowy krem przełóż do słoiczków. Można go przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Zobacz także:

Zmysłowe smaki: Tarta z kremem i owocamiInteria.tv
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas