Krem dyniowy z kozim serem

Przepisy na dania z dynią zwiastują nadejście jesieni. Polecamy przepis na rozgrzewający dyniowy krem z kozim serem.

Tak podany krem z dyni z pewnością zrobi wrażenie na twoich gościach
Tak podany krem z dyni z pewnością zrobi wrażenie na twoich gościach123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 kg dyni hokkaido
  • 1 l wywaru z warzyw
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 10 dag koziego sera
  • sól i biały pieprz
  • gałązka świeżego tymianku (same listki)
  • pestki dyni do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Dynię podziel na pół, usuń pestki, a miąższ pokrój na grube plastry, bez obierania ze skóry. Ułóż je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Skrop oliwą, oprósz solą i pieprzem.

2. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C i piecz 35 minut. Po tym czasie wyjmij je i ostudź. Gdy dynia będzie letnia, łyżką oddziel miąższ od skórki.

3. W garnku rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę, a następnie zmiażdżony czosnek. Całość podsmaż. Wrzuć listki tymianku i upieczoną dynię. Wlej wywar z warzyw i gotuj około 15 minut na średnim ogniu. Po tym czasie całość zmiksuj i dopraw solą oraz pieprzem.

4. Zupa będzie efektownie wyglądała, gdy podasz ją w wydrążonej dyni. Przed jedzeniem posyp ją pestkami dyni, pokruszonym kozim serem i tymiankiem.

Zobacz także:

Pizza z dynią piżmowąStyl.pl
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas