Krem dyniowy z kozim serem
Przepisy na dania z dynią zwiastują nadejście jesieni. Polecamy przepis na rozgrzewający dyniowy krem z kozim serem.

Składniki
- 1 kg dyni hokkaido
- 1 l wywaru z warzyw
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 czerwonej cebuli
- 10 dag koziego sera
- sól i biały pieprz
- gałązka świeżego tymianku (same listki)
- pestki dyni do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Dynię podziel na pół, usuń pestki, a miąższ pokrój na grube plastry, bez obierania ze skóry. Ułóż je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Skrop oliwą, oprósz solą i pieprzem.
2. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C i piecz 35 minut. Po tym czasie wyjmij je i ostudź. Gdy dynia będzie letnia, łyżką oddziel miąższ od skórki.
3. W garnku rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę, a następnie zmiażdżony czosnek. Całość podsmaż. Wrzuć listki tymianku i upieczoną dynię. Wlej wywar z warzyw i gotuj około 15 minut na średnim ogniu. Po tym czasie całość zmiksuj i dopraw solą oraz pieprzem.
4. Zupa będzie efektownie wyglądała, gdy podasz ją w wydrążonej dyni. Przed jedzeniem posyp ją pestkami dyni, pokruszonym kozim serem i tymiankiem.
Zobacz także: