Krem marchewkowy
Składniki
- 3 cebule
- 3 łyżki masła
- 800 g marchewki
- 800 ml bulionu warzywnego
- 60 g niskosłodzonego dżemu z czarnej porzeczki
- 60 ml ciemnego octu balsamicznego
- 125 g wędzonego boczku w plasterkach
- 150 g gęstej kwaśnej śmietany
- sól
- pieprz
- 1/2 pęczka szczypiorku
- grubo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Cebule obierz, grubo posiekaj. Marchew obierz, pokrój w kawałeczki. W garnku rozgrzej masło. Zeszklij na nim cebulę. Dołóż marchew. Smaż razem 2-3 minuty. Oprósz solą i drobno zmielonym pieprzem. Zalej bulionem. Poczekaj, aż zawrze, zmniejsz płomień, gotuj 15-18 minut.
Dżem podgrzej i przetrzyj przez gęste sitko. Wymieszaj z octem balsamicznym. Plasterki boczku wysmaż na chrupko na patelni bez tłuszczu. Zdejmij, odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Warzywa zmiksuj razem z wywarem. Zupę wymieszaj ze 100 g śmietany i ponownie przypraw do smaku.
Szczypiorek drobno posiekaj, poprósz grubo zmielonym pieprzem. Zupę rozlej do misek. Każdą porcję polej dżemem z octem balsamicznym i pozostałą śmietaną. Przemieszaj wykałaczką, tworząc esy-floresy. Włóż plasterki boczku i posyp szczypiorkiem zmieszanym z pieprzem.
Zobacz także: