Krem marchewkowy z kminkiem i pomarańczą
Podawaj schłodzoną.

Składniki
- 80 dag marchewki
- 3 ząbki czosnku
- starta skórka z połowy pomarańczy
- sok z 3 pomarańczy
- łyżeczka kminku
- 1 l bulionu drobiowego
- 3 łyżki oliwy
- 4 łyżki płatków migdałowych
- kilka gałązek natki pietruszki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Obrane i umyte marchewki pokrój w plasterki. Wrzuć do garnka, dodaj czosnek, skórkę z pomarańczy i kminek. Wlej bulion i gotuj pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie dodaj sok i oliwę. Następnie zmiksuj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Zupę schłodź w lodówce. Przed podaniem chłodnik udekoruj listkami natki pietruszki i posyp uprażonymi na patelni płatkami migdałowymi.
Zobacz także: