Reklama

Krem marchewkowy z kminkiem i pomarańczą

Podawaj schłodzoną.

Składniki

  • 80 dag marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • starta skórka z połowy pomarańczy
  • sok z 3 pomarańczy
  • łyżeczka kminku
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Obrane i umyte marchewki pokrój w plasterki. Wrzuć do garnka, dodaj czosnek, skórkę z pomarańczy i kminek. Wlej bulion i gotuj pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie dodaj sok i oliwę. Następnie zmiksuj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Zupę schłodź w lodówce. Przed podaniem chłodnik udekoruj listkami natki pietruszki i posyp uprażonymi na patelni płatkami migdałowymi.

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy