Krem pieczarkowy

Składniki
- 200 ml śmietana
- 1,5 l wywar warzywny
- 0,5 kg pieczarki
- cebula
- sól, pieprz
- 2 łyżki mieszane siekane zioła
- 4 łyżki oliwa z oliwek
- 3 łyżki masło
- seler
- marchew
- 2 łyżki mąka pszenna
7 i wiecej osób
Cebulę posiekać, marchewkę i seler obrać, umyć, pokroić. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić, kilka zostawić do dekoracji.
W garnku na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać pozostałe warzywa i po przesmażeniu zalać wywarem. Gotować do miękkości warzyw i zmiksować.
Zupę doprowadzić do wrzenia, zaprawić śmietaną wymieszaną z mąką, podgotować 5 minut. Na rozgrzanej oliwie przesmażyć siekane zioła. Zupę nalać do talerzy i podawać z ziołową oliwa oraz przesmażonymi plasterkami pieczarek.