Reklama

Krem pieczarkowy

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki

  • 200 ml śmietana
  • 1,5 l wywar warzywny
  • 0,5 kg pieczarki
  • cebula
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki mieszane siekane zioła
  • 4 łyżki oliwa z oliwek
  • 3 łyżki masło
  • seler
  • marchew
  • 2 łyżki mąka pszenna

Cebulę posiekać, marchewkę i seler obrać, umyć, pokroić. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić, kilka zostawić do dekoracji.

W garnku na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać pozostałe warzywa i po przesmażeniu zalać wywarem. Gotować do miękkości warzyw i zmiksować.

Zupę doprowadzić do wrzenia, zaprawić śmietaną wymieszaną z mąką, podgotować 5 minut. Na rozgrzanej oliwie przesmażyć siekane zioła. Zupę nalać do talerzy i podawać z ziołową oliwa oraz przesmażonymi plasterkami pieczarek.

Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy