Krem z batatów
Gęsty, aromatyczny i rozgrzewający. Wypróbuj przepis na krem z batatów, który idealnie sprawdzi się na diecie.

Składniki
- 3 bataty
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 łyżeczka kurkumy
- kawałek imbiru
- ½ papryczki chili
- sok z ½ cytryny
- sól
- pieprz
do podania
- jogurt naturalny
- natka pietruszki
Przepis pochodzi z 349. odcinka programu "Ewa gotuje".
Sposób przygotowania:
Warzywa korzeniowe obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, wrzucić jarzyny. Wymieszać i smażyć przez chwilę. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dorzucić posiekany czosnek. Przyprawić kurkumą i zalać wodą. Przyprawić pokrojonym w plastry imbirem. Przykryć i gotować do miękkości.
Pod koniec dorzucić posiekaną papryczkę. Doprawić solą i pieprzem. Po kilku minutach zmiksować i zakwasić sokiem z cytryny.
Na talerzu udekorować jogurtem oraz posiekaną natką pietruszki.