Krem z cukinii z serem pleśniowym
Ser podkreśla delikatny smak cukinii.

Składniki
- 2 duże cukinie
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- bulion drobiowy lub warzywny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pół łyżeczki posiekanego rozmarynu
- 10 dag sera pleśniowego
- sól i kolorowy, świeżo zmielony pieprz
- mały kubek śmietany
- ewentualnie pestki dyni lub kilka posiekanych orzechów
1. Cukinię umyj i pokrój na niewielkie kawałki.2. Cebulę posiekaj i podsmaż na oliwie. Po chwili dodaj czosnek, uważając, by się nie przypalił. 3. Dorzuć cukinię oraz rozmaryn. Wszystko podsmaż przez dwie minuty, ciągle mieszając. 4. Wlej trochę gorącego bulionu i gotuj pod przykryciem na niewielkim ogniu około 10 minut, aż cukinia będzie miękka. Dopraw do smaku szczyptą soli. 5. Ostudź zupę oraz dokładnie zmiksuj. 6. Pokrój ser w kostkę, a pestki dyni lub orzechy upraż na patelni. 7. Jeżeli zupa będzie za gęsta, dolej trochę bulionu. Podgrzej, aby znów była gorąca. 8. Rozlej krem do talerzy, dodaj ser pleśniowy i łyżkę śmietany. Oprósz pieprzem, posyp orzechami lub pestkami.Zobacz także: