Krem z cukinii z serem pleśniowym
Ser podkreśla delikatny smak cukinii.
1. Cukinię umyj i pokrój na niewielkie kawałki.
2. Cebulę posiekaj i podsmaż na oliwie. Po chwili dodaj czosnek, uważając, by się nie przypalił.
3. Dorzuć cukinię oraz rozmaryn. Wszystko podsmaż przez dwie minuty, ciągle mieszając.
4. Wlej trochę gorącego bulionu i gotuj pod przykryciem na niewielkim ogniu około 10 minut, aż cukinia będzie miękka. Dopraw do smaku szczyptą soli.
5. Ostudź zupę oraz dokładnie zmiksuj.
6. Pokrój ser w kostkę, a pestki dyni lub orzechy upraż na patelni.
7. Jeżeli zupa będzie za gęsta, dolej trochę bulionu. Podgrzej, aby znów była gorąca. 8. Rozlej krem do talerzy, dodaj ser pleśniowy i łyżkę śmietany. Oprósz pieprzem, posyp orzechami lub pestkami.
Zobacz także: