Krem z dyni
Dynia ma niewiele kalorii, za to mnóstwo cennych składników odżywczych.

Składniki
- 500 g miąższu dyni
- 250 g ziemniaków
- 25 g masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżeczka kurkumy w proszku
- 1-2 szklanki bulionu
- 1 łyżeczka świeżego tartego imbiru
- 1 pomidor
- 1 szklanka mleka
- pieprz czerwony
Dynię oraz obrane ziemniaki pokrój w kostkę. Rozpuść w garnku masło. Zeszklij pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj dynię i ziemniaki. Dopraw solą, wsyp kurkumę, dodaj imbir. Smaż, mieszając przez ok. 5 min. Wlej gorący bulion, przykryj i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przez około 10 minut.Pomidora sparz, obierz i pokrój na ćwiartki. Dodaj do zupy. Gotuj do miękkości warzyw. Przestudź, dodaj mleko i zblenduj.Zobacz także: