Krem z grzankami
Zastanawiasz się, co ugotować? Ten krem zawsze smakuje domownikom.
Obrane ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przepuszczamy przez praskę. Umytą i osuszoną natkę pietruszki siekamy, a brokuły dzielimy na różyczki
W garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i podsmażamy cebulę z czosnkiem. Następnie dodajemy ziemniaki, brokuły, zalewamy bulionem, doprawiamy pieprzem, solą, szczyptą cukru oraz gałki muszkatołowej i gotujemy około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
Kromki chleba tostowego kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy kostki pieczywa na jasnozłoty kolor. Grzanki przekładamy na ręcznik papierowy, by osączyć z nadmiaru tłuszczu.
Ugotowane warzywa miksujemy blenderem na gładki krem. Zupę porcjujemy do miseczek, dodajemy grzanki, po łyżce śmietany, wierzch posypujemy posiekaną natką i od razu podajemy. Wartość odżywcza porcji 280 kcal , Białko 6 g/Tłuszcz 14 g/Węglowodany 29 g
Zobacz także: