Krem z grzankami

Zastanawiasz się, co ugotować? Ten krem zawsze smakuje domownikom.

Zawiera wiele witamin i minerałów. Warto spożywać ją dwa razy w tygodniu
Zawiera wiele witamin i minerałów. Warto spożywać ją dwa razy w tygodniu123RF/PICSEL

Składniki

  • 500 g brokułów
  • cebula
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 3–4 ziemniaki
  • 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 2 kromki pieczywa tostowego
  • łyżeczka masła klarowanego
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól,
35 min
4

Obrane ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przepuszczamy przez praskę. Umytą i osuszoną natkę pietruszki siekamy, a brokuły dzielimy na różyczki

W garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i podsmażamy cebulę z czosnkiem. Następnie dodajemy ziemniaki, brokuły, zalewamy bulionem, doprawiamy pieprzem, solą, szczyptą cukru oraz gałki muszkatołowej i gotujemy około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.

Kromki chleba tostowego kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy kostki pieczywa na jasnozłoty kolor. Grzanki przekładamy na ręcznik papierowy, by osączyć z nadmiaru tłuszczu.

Ugotowane warzywa miksujemy blenderem na gładki krem. Zupę porcjujemy do miseczek, dodajemy grzanki, po łyżce śmietany, wierzch posypujemy posiekaną natką i od razu podajemy. Wartość odżywcza porcji 280 kcal , Białko 6 g/Tłuszcz 14 g/Węglowodany 29 g

Zobacz także: 

Spełniło się ich największe marzenieStyl.pl
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas