Reklama

Krem z kurek ze śmietaną

Składniki

  • 5–6 średniej wielkości ziemniaków
  • cebula
  • 2–3 średniej wielkości marchewki
  • łyżka masła klarowanego
  • 250-300 g niedużych kurek
  • 1 l bulionu wołowego
  • pęczek szczypiorku
  • 4 łyżki gęstej śmietany do zup
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Kurki czyścimy z zanieczyszczeń, dokładnie płuczemy w wodzie, by pozbyć się piachu i przekładamy na durszlak, by dobrze obciekły z nadmiaru wody. Ziemniaki i marchew obieramy, płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę.

Obraną cebulę i umyty szczypiorek siekamy. 2W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę, ziemniaki, masło, kurki i krótko podsmażamy, cały czas mieszając. Następnie doprawiamy pieprzem, solą, zalewamy bulionem wołowym i dusimy, aż warzywa i kurki zmiękną.

Reklama

Wyławiamy połowę miękkich grzybów i odkładamy na talerz. Zupę miksujemy blenderem na gładki krem i odstawiamy, by chwilę przestygła. 3 Zupę rozlewamy do miseczek, do każdej na wierzch wykładamy po łyżce śmietany oraz po kilka ugotowanych kurek. Posypujemy posiekanym szczypiorem i podajemy z maślanymi tostami lub czosnkową bagietką.

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy