Krem z kurek ze śmietaną
Przygotowanie:
Kurki czyścimy z zanieczyszczeń, dokładnie płuczemy w wodzie, by pozbyć się piachu i przekładamy na durszlak, by dobrze obciekły z nadmiaru wody. Ziemniaki i marchew obieramy, płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
Obraną cebulę i umyty szczypiorek siekamy. 2W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę, ziemniaki, masło, kurki i krótko podsmażamy, cały czas mieszając. Następnie doprawiamy pieprzem, solą, zalewamy bulionem wołowym i dusimy, aż warzywa i kurki zmiękną.
Wyławiamy połowę miękkich grzybów i odkładamy na talerz. Zupę miksujemy blenderem na gładki krem i odstawiamy, by chwilę przestygła. 3 Zupę rozlewamy do miseczek, do każdej na wierzch wykładamy po łyżce śmietany oraz po kilka ugotowanych kurek. Posypujemy posiekanym szczypiorem i podajemy z maślanymi tostami lub czosnkową bagietką.
Zobacz także: