Reklama

Krem z leśnych grzybów

Idealna zupa na jesień. Zachwyca nie tylko smakiem, ale też aromatem i kolorem, a w dodatku rozgrzeje Cię w chłodniejsze dni.

Składniki

  • 300 g grzybów leśnych
  • 1 mała cebula
  • 1 marchewka
  • 2 ziemniaki
  • 70 g masła
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30 proc.
  • 0,5 l wody
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • świeże zioła do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Grzyby umyj, oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę, ziemniaki oraz marchewkę obierz i pokrój w niedużą kostkę. Czosnek obierz. 

2. W garnku rozgrzej masło. Wrzuć grzyby i podsmaż je. Dołóż marchew, cebulę oraz ząbki czosnku. Podsmażaj przez ok. 10 minut. Zalej 0,5 litra wody, dodaj ziemniaki, gotuj pod przykryciem 20-25 minut. Pod koniec dopraw zupę pieprzem, solą oraz gałką muszkatołową.

3. Zmniejsz płomień do minimalnego, wlej śmietankę i zamieszaj. Po 5 minutach gotowania zdejmij zupę z ognia i wlej do niej sok wyciśnięty z cytryny. 

4. Zupę zblenduj, rozlej do talerzy i posyp świeżymi ziołami, np. kolendrą, lubczykiem lub natką pietruszki. Możesz również udekorować ją plasterkami grzybów podsmażonych na maśle. Albo serwować z groszkiem ptysiowym. 

Zobacz także:

Reklama


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy