Krem z leśnych grzybów
Idealna zupa na jesień. Zachwyca nie tylko smakiem, ale też aromatem i kolorem, a w dodatku rozgrzeje Cię w chłodniejsze dni.

Składniki
- 300 g grzybów leśnych
- 1 mała cebula
- 1 marchewka
- 2 ziemniaki
- 70 g masła
- sok z 1/2 cytryny
- 3 ząbki czosnku
- 100 ml słodkiej śmietanki 30 proc.
- 0,5 l wody
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- świeże zioła do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Grzyby umyj, oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę, ziemniaki oraz marchewkę obierz i pokrój w niedużą kostkę. Czosnek obierz.
2. W garnku rozgrzej masło. Wrzuć grzyby i podsmaż je. Dołóż marchew, cebulę oraz ząbki czosnku. Podsmażaj przez ok. 10 minut. Zalej 0,5 litra wody, dodaj ziemniaki, gotuj pod przykryciem 20-25 minut. Pod koniec dopraw zupę pieprzem, solą oraz gałką muszkatołową.
3. Zmniejsz płomień do minimalnego, wlej śmietankę i zamieszaj. Po 5 minutach gotowania zdejmij zupę z ognia i wlej do niej sok wyciśnięty z cytryny.
4. Zupę zblenduj, rozlej do talerzy i posyp świeżymi ziołami, np. kolendrą, lubczykiem lub natką pietruszki. Możesz również udekorować ją plasterkami grzybów podsmażonych na maśle. Albo serwować z groszkiem ptysiowym.
Zobacz także: