Krem z pieczonych pomidorów

Idealny na obiad lub jako lekka kolacja - rozgrzewający krem z pieczonych pomidorów.

Możesz podawać z grzankami lub odrobiną śmietany
Możesz podawać z grzankami lub odrobiną śmietany123RF/PICSEL

Składniki

  • 1,5 kg pomidorów
  • pół główki czosnku
  • litr bulionu warzywnego
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka bazylii
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka cukru
  • oliwa
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Pomidory dokładnie myjemy. Kroimy na ćwiartki i układamy w naczyniu żaroodpornym razem z połową główki czosnku. Skrapiamy oliwą i pieczemy w 180°C ok. 60 minut.

2. Obieramy pomidory ze skórek, przekładamy do garnka i zalewamy bulionem, tak by przykrył warzywa. Doprowadzamy do wrzenia.

3. Dodajemy oregano, bazylię, paprykę oraz cukier. Blendujemy, a na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Zobacz także:

„Droga przez mąkę”, czyli rozmowy o literaturze i kuchniStyl.pl
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas