Krem z pieczonych pomidorów
Idealny na obiad lub jako lekka kolacja - rozgrzewający krem z pieczonych pomidorów.
Składniki
- 1,5 kg pomidorów
- pół główki czosnku
- litr bulionu warzywnego
- łyżeczka oregano
- łyżeczka bazylii
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka cukru
- oliwa
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Pomidory dokładnie myjemy. Kroimy na ćwiartki i układamy w naczyniu żaroodpornym razem z połową główki czosnku. Skrapiamy oliwą i pieczemy w 180°C ok. 60 minut.
2. Obieramy pomidory ze skórek, przekładamy do garnka i zalewamy bulionem, tak by przykrył warzywa. Doprowadzamy do wrzenia.
3. Dodajemy oregano, bazylię, paprykę oraz cukier. Blendujemy, a na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Zobacz także: